Čokoláda

Autor: Petra Pichnarcikova | 27.11.2018 o 15:22 | Karma článku: 0,00 | Prečítané:  67x

„Kúzlo menom čokoláda“ Dlhé studené dni si môžeme v nastávajúcich mesiacoch spestriť čarovnou potravinou čokoláda.  

Už od nepamäti nás táto potravina lákala, jej história sa datuje už od pradávnych čias. Obľubuje ju mnoho detí, ale priznajme sa, že jej chuť a vôňa sprevádza viacerých z nás po celý život. Práve o tejto potravine koluje mnoho teórií o tom, či je zdravá alebo nezdravá, v akom pomere ju konzumovať a kedy škodí. Nazrime bližšie na jej nebezpečenstvá a zároveň na blahodarné účinky pre organizmus.

Čokoláda ako liek

Dôležitým upozornením je, že čokoláda, ktorá neobsahuje minimálne 60% kakaa sa nepovažuje za kvalitnú potravinu. Čím vyššie percento kakaa, tým menší podiel cukru.

Čo mnohí nevedia je fakt, že horká čokoláda obsahuje vysoké množstvo horčíka. Horčík je pre človeka veľmi dôležitou látkou. Upokojuje nervový systém, pomáha pri pocite vyčerpania, napomáha správnemu fungovaniu svalového aparátu a koniec koncov i správnemu metabolizmu – látkovej premene. Vďaka obsahu rôznych látok spolu s horčíkom napomáha dobrej nálade, stimuluje mozgové bunky a je vedecky dokázané, že kvalitná čokoláda v správnej miere napomáha aj dobrému spánku.

Obsahuje mnoho antioxidantov, ktoré ovplyvňujú činnosť srdca a má pozitívne účinky na cievny systém – tu však netreba zabúdať, že je reč iba o kvalitných druhoch čokolády – s percentuálnym podielom kakaa nad 60 - 70 %. Vďaka tomu dokáže ovplyvňovať dobrú náladu, označuje sa aj ako afrodiziakum. Množstvo výskumov potvrdilo u ľudí konzumujúcich čokoládu pravidelne v pomere cca 50 g denne - šťastnejší život a menej depresívnych chvíľ.

 

Pozor, môže škodiť!

Obsahuje mnoho kalórií a neodporúča sa ľuďom s nadváhou. Ak trpíme akné alebo inými kožnými ochoreniami, mali by sme byť obozretní. Čokoláda môže vyvolať alergické reakcie a podporovať mazné žľazy. Migrény, obzvlášť u žien, sú často spôsobené potravinami obsahujúcimi čokoládu, mali by sa jej úplne vyhnúť. Nadmerné užívanie napomáha vzniku obličkových či žlčníkových kameňov.

Preto nezabúdajme ako pri všetkom v našom živote – užívajme si čokoládu  v rozumnej miere a spestrime si zimné obdobie rôznymi pochúťkami z nej.

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

EKONOMIKA

Stovkám ľudí nedali výplaty, konatelia agentúry sú vo väzbe

Stovkám ľudí - Srbom, Ukrajincom aj Slovákom z okolia Trnavy – nevyplatili zárobok.

Dobré ráno

Dobré ráno: Fico sa chce vrátiť, preto útočí na médiá

Predseda Smeru chce opäť sprísniť tlačový zákon.

Komentár Zuzany Kepplovej

Marrákeš nekončí, Marrákeš trvá

Na nevyplatených Srboch by nám malo záležať.


Už ste čítali?