reklama

Čokoláda

„Kúzlo menom čokoláda“ Dlhé studené dni si môžeme v nastávajúcich mesiacoch spestriť čarovnou potravinou čokoláda.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Už od nepamäti nás táto potravina lákala, jej história sa datuje už od pradávnych čias. Obľubuje ju mnoho detí, ale priznajme sa, že jej chuť a vôňa sprevádza viacerých z nás po celý život. Práve o tejto potravine koluje mnoho teórií o tom, či je zdravá alebo nezdravá, v akom pomere ju konzumovať a kedy škodí. Nazrime bližšie na jej nebezpečenstvá a zároveň na blahodarné účinky pre organizmus.

Čokoláda ako liek

Dôležitým upozornením je, že čokoláda, ktorá neobsahuje minimálne 60% kakaa sa nepovažuje za kvalitnú potravinu. Čím vyššie percento kakaa, tým menší podiel cukru.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Čo mnohí nevedia je fakt, že horká čokoláda obsahuje vysoké množstvo horčíka. Horčík je pre človeka veľmi dôležitou látkou. Upokojuje nervový systém, pomáha pri pocite vyčerpania, napomáha správnemu fungovaniu svalového aparátu a koniec koncov i správnemu metabolizmu – látkovej premene. Vďaka obsahu rôznych látok spolu s horčíkom napomáha dobrej nálade, stimuluje mozgové bunky a je vedecky dokázané, že kvalitná čokoláda v správnej miere napomáha aj dobrému spánku.

Obsahuje mnoho antioxidantov, ktoré ovplyvňujú činnosť srdca a má pozitívne účinky na cievny systém – tu však netreba zabúdať, že je reč iba o kvalitných druhoch čokolády – s percentuálnym podielom kakaa nad 60 - 70 %. Vďaka tomu dokáže ovplyvňovať dobrú náladu, označuje sa aj ako afrodiziakum. Množstvo výskumov potvrdilo u ľudí konzumujúcich čokoládu pravidelne v pomere cca 50 g denne - šťastnejší život a menej depresívnych chvíľ.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Pozor, môže škodiť!

Obsahuje mnoho kalórií a neodporúča sa ľuďom s nadváhou. Ak trpíme akné alebo inými kožnými ochoreniami, mali by sme byť obozretní. Čokoláda môže vyvolať alergické reakcie a podporovať mazné žľazy. Migrény, obzvlášť u žien, sú často spôsobené potravinami obsahujúcimi čokoládu, mali by sa jej úplne vyhnúť. Nadmerné užívanie napomáha vzniku obličkových či žlčníkových kameňov.

Preto nezabúdajme ako pri všetkom v našom živote – užívajme si čokoládu v rozumnej miere a spestrime si zimné obdobie rôznymi pochúťkami z nej.

Petra Pichnarcikova

Petra Pichnarcikova

Bloger 
  • Počet článkov:  11
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Som pracujúca, mladá žena, ktorú veľmi baví zamýšľať sa nad životom a písať rôzne úvahy z oblasti spoločenského života a diania naokolo. Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

24 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

88 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

296 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu